Herinrichting Terwaenenplein

Herinrichting Terwaenenplein:

Begin juni  start de gemeente Oss met het opknappen van het plein op Terwaenen.

We willen het plein aantrekkelijker maken zodat hier een mooie stadsentree ontstaat. Het plein heeft nu een donkere en stenige uitstraling. Dit willen we veranderen met onder andere terrassen, plantenbakken en kunst. 

Het plein wordt aangepast tussen 7 en 25 juni. Het kan zijn dat het te slecht weer is of dat er andere onverwachte dingen gebeuren. Dan moeten we deze werkzaamheden uitstellen.

Wat gaan we doen?

 • 1.  We gaan de stenen onder de bomen verwijderen. Hier komt grind voor in de plaats. Het regenwater trekt daardoor direct weg door het grind en komt niet meer in het riool. Dit is goed voor de bestaande bomen. Zij krijgen hierdoor meer water. Daarnaast wordt het water vastgehouden in de bodem en zal niet afgevoerd worden naar het riool. Dit is beter voor het klimaat.

 • 2.  De banken die op het plein staan gaan we verwijderen. Deze plaatsen we ergens anders in Oss. De nieuwe locatie van de banken is nog niet bekend. We plaatsen vier nieuwe banken terug op het plein.
 •  
 • 3.  Aan de rand van het plein komen acht plantenzuilen met bloemen. Deze geven in de zomer een kleurrijk beeld. In de winter gaan de plantenzuilen weg en dan plaatsen we andere zuilen. Deze zuilen zijn groenblijvend en hebben kerstverlichting.
   
 • 4.  Tussen de plantenzuilen komen metalen bollen waardoor er geen auto’s meer op het plein kunnen komen.
   
 • 5.  Op het plein gaan we drie  bomen verwijderen. De overige bomen krijgen hierdoor meer ruimte, waardoor ze beter kunnen groeien en gezonder blijven. Één boom staat nu erg scheef en twee bomen staan te dicht bij de ingang van de stad. De twee bomen staan te dicht op de scheiding tussen de halfverharding en stenen. Dat is niet goed voor de bomen.  Het groter maken van de nieuwe halfverharding gaat niet in verband met de doorgang van hulpdiensten. Voor de bomen die verwijderd worden, komen geen nieuwe bomen terug op Terwaenen. We gaan in de toekomst op een andere plek in de stad nieuwe bomen planten. Dit alles is een onderdeel van het complete plan om de stad groener, leefbaarder en klimaatbestendiger te maken. Op Terwaenen  komen er nog acht nieuwe beplantingsvakken met groenblijvende beplanting.
   
 • 6.  We vervangen het betonriool en de huisaansluitingen op het plein. Hier komt een kunststofriool voor terug.
   
 • 7.  Tot slot plaatsen we op het plein verschillende kleurige kunstwerken van Jenny Derksen.

Hoeveel last heeft u er van?

Wij proberen de overlast tijdens de werkzaamheden zo minimaal mogelijk te houden. Er zal wel wat overlast zijn. We zorgen ervoor dat de woningen en bedrijven tijdens de werkzaamheden in elk geval te voet bereikbaar zijn. Ook zet de aannemer tijdens de werkzaamheden het plein af met bouwhekken.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Er zijn nog geen deelnemers

Feedback van de gemeente

Reacties

Idee is ingestuurd op 21-04-2021