Natuurspeelterrein Graaf van Megen

De natuurspeeltuin “De Graaf van Megen”.
Een jongen uit Megen heeft in 2017 de eenvoudige vraag aan de dorpsraad gesteld: ‘Waarom heeft Megen geen natuurspeeltuin'. Enkele dorpsraadleden zijn vervolgens hiermee aan de slag gegaan, in samenwerking met de Wijkcoördinator en de Gebiedsbeheerder (beiden van de gemeente Oss). Mogelijke locaties zijn onderzocht en er is een ‘dag van de natuurspeeltuin’ georganiseerd. Hier werd duidelijk dat er vanuit Megen vraag en behoefte was naar een speeltuin en genoeg draagvlak om deze op te zetten en te organiseren. De werkgroep was zo ontstaan. De kinderen hebben tijdens deze dag kunnen aangeven welke wensen er waren voor in de speeltuin.

Inmiddels was er groep vrijwilligers ontstaan die de werkgroep meehielpen met de realisatie van de speeltuin.  Enkele daarvan vormden meteen het bestuur van de opgerichte stichting. Een bevriende landschapsontwerpster zette de wensen om in een prachtig ontwerp. Heel wat kinderen en volwassenen hebben vervolgens meegeholpen bij de beplanting, het schillen van boomstammen en schilderwerkzaamheden. Er zijn heel wat klusdagen georganiseerd om te komen tot de ‘Natuurspeeltuin Megen’.

We hebben veel lokale samenwerking gezocht met o.a. de praktijkschool de Singel, landschapsbeheer, IVN de Elckerlyk. Kijk hiervoor vooral op onze eigen website en het bord in de speeltuin, wie ons allen geholpen hebben. Mooi dat we financieel mooie subsidies hebben mogen ontvangen om de Natuurspeeltuin te realiseren.

We houden de speeltuin zelf bij door ons onderhoudsteam. Vrijwilligers zorgen dat het gras gemaaid blijft en de haag gesnoeid. Zo vormen we met het bestuur de inspectie groep en loopt iemand van ons iedere weer een inspectieronde. We hebben nog toevoegingen gehad na de opening (riddertafel, tipi's, kinderroute) en we organiseren af en toe activiteiten waarbij ook nog het afval in de buurt wordt meegenomen.

Het is dan ook een compliment dat er heel wat gezinnen, en zelfs klassen van verder weg, langskomen om onze speeltuin te bezoeken. Een nieuwe plek waar je kan genieten van de natuur, kan spelen en bewegen. Een nieuw ontstaan ontmoetingspunt in Megen, en dat allemaal naar aanleiding van een vraag van een jongen uit ons dorp.

De speeltuin is in 2018 geopend en is momenteel dagelijks gratis te bezoeken van 8 tot 20.