Het oppimpen van speelterrein ‘De Klim-Op” in Geffen

De aanleiding
De aanleiding was een afgekeurd houten speelfort. Onderhoud was niet meer mogelijk om de speelveiligheid en het speelplezier te garanderen. De gemeente had feitelijk geen andere mogelijkheid dan dit markant speeltoestel te verwijderen. De vraag was echter “welk toestel gaan we nu terugplaatsen én voor welke leeftijdscategorie?”

Formulering werkgroep
Samen met een afvaardiging van de dorpsraad, zijn actief bewoners uit de buurt benaderd met de vraag of zij bereid zijn om over een nieuwe indeling (inclusief nieuwe speeltoestellen) van het speelterrein mee te denken. Al vrij snel was er een werkgroep geformuleerd en is diverse keren overleg gevoerd tussen de bewoners en de gemeente.

Werkzaamheden bewoners
De bewoners zijn zelf aan de slag gegaan en hebben een nieuw ontwerp voor het speelterrein getekend. Daarnaast hebben zij diverse soorten nieuwe speeltoestellen gegoogeld. Bij het ontwerp is goed rekening gehouden dat alle leeftijdscategorieën een eigen plekje én een eigen speeltoestel krijgen. De gemeente heeft samen met de aannemer het terrein conform het ontwerp ingericht en de voorgestelde speeltoestellen besteld en uiteindelijk geplaatst. Aangezien er een groot animo onder de werkgroep was om ook zelf met de handjes te werken, hebben zij een bannier (= soort vlag) laten drukken, zijn haagstruikjes geplant en zijn de aanwezige picknicktafels samen met een groep kinderen in vrolijke kleuren overgeschilderd.

Een bewoner uit de buurt had nog de beschikking over het originele toegangsbord wat vroeger bij de ingang stond. Dit bord is opgeknapt en weer in ere hersteld. Doordat mensen ook graag zelf de handen uit de mouwen willen steken, kan er bij de gemeente aanspraak worden gedaan op een financiële tegemoetkoming.

Ingebruikname
De wethouder van openbare ruimte heeft samen met de werkgroep, het vernieuwde speelterrein in mei 2019 heropend. Naast het feit dat deze speellocatie weer de nodige kinderen van vele speeluurtjes voorziet, is dit gedeelte van de buurt weer mooi opgeknapt. Daarnaast voelt de buurt zich meer betrokken / verantwoordelijk voor het algemeen toezicht op het speelterrein. De gemeente waardeert deze betrokkenheid. Daarnaast heeft de gemeente nu ook de beschikking over een lokaal netwerk van personen om ontwikkelingen en/of onderhoudszaken laagdrempelig met elkaar te communiceren.