Ooien en ooievaars aan de Oijenseweg

Ongeveer vier jaar geleden kwam het weilandje aan de Oijensewegleeg te staan. Mooi moment voor nieuwe dieren. De keuze voor Kameroenschapen is toevallig omdat een van bewoners zo’n schaap meekreeg na een bruiloft. Het schaap was cadeau gedaan aan het bruidspaar. Omdat zij zich geen raad wisten met het schaapje is ze door een van de buurtbewoners meegenomen naar de Oijenseweg. Eén schaap is geen schaap dus al snel volgden er meer van deze aardige en nieuwsgierige schapen, drie ooitjes en een bok.

Door deze samenstelling zijn er de afgelopen jaren verschillende lammetjes geboren en opgegroeid. Kameroenschapen kunnen twee keer per jaar lammeren en zijn erg makkelijk in de verzorging. Door hun zomer- en wintervachtje kunnen ze het hele jaar in de wei blijven staan. Alleen niet als het regent, dan kruipen ze snel de stal in.

Gelukkig leeft de gemeente Oss en stichting De Stolp mee met dit buurtinitiatief. Zij stelt niet alleen het weiland ter beschikking maar helpt een handje door een stukje instandhouding van afrastering en opstal. Alle andere zaken zoals de zorg voor de dieren, voldoende en kwalitatief goed gras en zelfs de kerstaankleding van de stal wordt door buurtbewoners zelf uitgevoerd.

Kortom, niet alleen de schapen in het dierenweitje aan de Oijenseweg vormen een kudde. Ook bij de buurtbewoners is een soort ‘kuddegedrag’ ontstaan en zorgt voor binding. Gezamenlijk zorgen zij voor het weiland, de opstal en de dieren en hebben zij recent ook een oerboom en een ooievaarsnest toegevoegd aan dit stukje groen Oss. Het Ooievaarsnest is zelf gebouwd door de deze enthousiaste groep bewoners.

Ooien en ooievaars aan de Oijenseweg; veel mooier kan het toch niet worden?

Wij nodigen iedereen uit mee te genieten van de schapen en lammetjes maar vriendelijk verzoek de dieren niet te voeren! Er wordt iedere dag goed voor ze gezorgd.