Noorderpark - een stadspark voor ons allemaal

De fundering ligt er al, de versnipperde parken onder de hoogspanningsmasten aan de Noordzijde van Oss. Ons ideaal: het verbinden en uitbreiden van de bestaande paden en veilige oversteekplekken creëren, zodat er een groot stadspark ontstaat voor iedereen.  Een park dat veel kansen biedt,  Ossenaren aanzet tot sporten en bewegen, de biodiversiteit verbeteren en het bijdragen aan klimaatadaptatie. Hier vinden spontane ontmoetingen plaats en is er ruimte voor de integratie van cultuur. Het 3,5 km brede park (31 hectare) strekt van de Oost- tot aan de West-kant aan de Noordzijde van Oss, hierdoor ontstond de typerendenaam: Het Noorderpark.

Op 31 augustus 2023 van 21:30 uur t/m 22:15 uur zijn we uitgenodigd om het plan te presenteren tijdens de podiumbijeenkomst op het gemeentehuis in Oss. Iedereen is welkom tijdens deze podiumbijeenkomst.


Het visiedocument in de bijlage bevat meer informatie, deze informatie is samen met een werkgroep samengesteld - onder andere wijkraad CKM, Wijkraad Noord-West, Wijkraad Schadewijk, IVN, SEC, Bos van Oss en buurtbewoners hebben hier aan mee gewerkt.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

Reacties

He Tom, geweldig plan zoals ik je al eerder gezegd heb :) Ik haak graag aan om de mogelijkheden rondom urban sportvoorzieningen terug te laten komen in het Noorderpark. Succes en tot snel!

Antwoord

Hi Tim! Wat een leuk bericht! Je hulp is zeer welkom, ik ga je bellen deze week.

Antwoord

Mooi plan! Misschien kan ik aanhaken met mijn plannen voor een voedselbos. Een bos onder de hoogspanningslijnen kan niet, maar mogelijk zijn er locaties (van ongeveer een hectare) die eraanvast liggen? Een voedselbos is o.a. geweldig voor de biodiversiteit.

Antwoord

Hi Joris, een voedselbos lijkt me mooie aanvulling op het park. Laten we even contact hebben zodra de plannen wat concreter worden.

Antwoord

Dit lijkt me een uitstekend idee. In de buurt van het Heerbeeck College in Best bestaat een dergelijk stadspark onder de hoogspanningskabels. Het is een prachtige wandelroute en heel gevarieerd. Je loopt er van wijk naar wijk. Het is de moeite waard daar eens te gaan kijken. Ik ben op Singel 40-45 geboren en opgegroeid in de buurt van de hoogspanningsmasten. In de jaren zeventig vliegerden de kinderen uit de buurt op het speelveldje aan de Theodorus Dobbestraat en de Kuipers Rietbergstraat. Dat het gevaarlijk was, doordat de vlieger verstrikt kon raken in de kabels, wisten we niet.

Antwoord

Hi Olga, Wat een mooi voorbeeld, deze zijn we nog niet tegengekomen in de zoektocht naar soortgelijke parken. Leuk verhaal ook. Hopelijk kunnen we er hier ook een mooi stadspark van maken.

Antwoord

Heel leuk en mooi idee! En inderdaad uitbreiden naar parken bij Grutto, Adelaar, Spoorlaan. Dan dan kan er gelijk aangesloten worden op de Spaanderstraatse Akkers tussen Oss en Berghem.

Antwoord

Dat zou een hele mooie verbinding zijn!

Antwoord

Een groot stadspark voor iedereen!

Antwoord

Ik kan helaas nog steeds niet op dit idee stemmen. Jammer Den dat meer mensen er last van hebben. Want 2 x "goed idee" dat kqn bijna niet.

Antwoord

Dat is vreemd.. zou je dit kunnen aankaarten bij de beheerder van de site?

Antwoord

Maar neem dan rest van de schadewijk ook mee last het aansluiten op park in grutto adelaar en spoorlaan dan heb je pas mooie groene strook door oss

Antwoord

Leuk idee! als dat mogelijk is, is dat zeker van meerwaarde.. er zijn ook al ideeën om verbindingen te maken met het Mikkeldonk park en het park in Ussen.

Antwoord

Top idee! Maar wel veel meer bankjes plaatsen. De oudere bewoners (ook met honden) kunnen bijna nergens even rusten.

Antwoord

Hi Rian, Dank voor je enthousiaste reactie. Ik ben het met je eens, uitrustplekken komen ook terug in het visiedocument, dus zeker een aandachtspunt om het park te verbeteren.

Antwoord

Hufterproof. Dat dan wel... En ook niet onbelangrijk, een waterpunt bij losloop velden.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 18-08-2023